Blog

A mérleg, a shopping és a fogyókúra: halogatás helyett szelidítsd meg őket!

2019.11.18 22:03

Vannak dolgok, amiket mi nők mesteri módon halogatunk. De talán nem is maga a halogatás szép ebben, hanem az a belső párbeszéd, amit magunkkal lefolytatunk. Mintegy meggyőzve magunkat arról, hogy miért is helyes az, ahogyan cselekszünk. Azt, hogy a vaskos szőnyegek alá száműzött lelkiismeretünk ilyenkor miféle segélysikkantásokat hallatt, tökéletesen figyelmen kívül hagyjuk. Majdnem annyira, mint a pénztárcánk rikoltozását, amikor csak azért is megveszünk egy beleszeretős ruhadarabot az online webáruházban

Pedig van megoldás a halogatás ellen, mutatjuk!

#1 - Mérlegelni: ráállni vagy nem állni?

 

Esküdni mernék, hogy a mérlegek éjszakánként mumus-továbbképzésre járnak, hogy még véletlenül se legyen harmonikus a viszonyunk. Innen küldöm őszinte tiszteletemet azon nőtársaimnak, akik jó kapcsolatot ápolnak vele. Akik reggelenként gyomorgörcs nélkül rálibbennek, szembenéznek a kijelzőn virító számokkal, majd folytatják a napjukat. Vagy azzal a tudattal, hogy minden kilogramm a helyén van, vagy azzal, hogy akkor most néhány napig visszafogják magukat, mert nem akarnak lemondani arról, hogy hétvégén a kedvenc ruhájukban tündökölhessenek.

 

Ám a nők többsége, főként azok, akik a plus size horizonton sütkéreznek, nem rajong a mérlegért. Jómagam például éveken át messziről kerültem. 

 

“Áh, tegnap sokat ettem, most inkább nem állok rá.” 

“Kicsit húzós volt a hétvégi buli, tartok pár méregtelenítő napot, majd utána.”

“Jönnek a nehéz napok, ilyenkor őrültség rámerészkedni, úgyis többet mutat!”

“Jé, eddig nem is tudtam, hogy a fejem kábé 6 kiló, akkor majd annyit levonok a súlyomból!”

“A manóba, lemerült benne az elem, saaajjjnos most nincs itthon másik, így nem tudok ráállni.”Ismerős, ugye? Pedig a helyzet az, hogy akármennyire is nehezen barátkozunk meg a gondolattal, a súlyunk csak egy nyavalyás szám! És bár személy szerint a matematikával és a számok birodalmával többnyire hadilábon álltam, azt én is belátom, hogy egy szám nem határozhatja meg, hogyan érezzük magunkat! 

 

Amíg vígan csusszansz bele a kedvenc farmerodba, és az egészséged majd’ kicsattan, addig nincs min aggódni! Akár ráállsz a mérlegre, akár végleg száműzöd az otthonodból!

 

#2 - Shopping stop! - avagy holnaptól nem vásárolok 

 

Semmi vásárlás. Legalább 1 hónapig. Se illatszer, se sminkcuc, se ruha, se cipő, se táska. Viszlát, üzletek, au revoir webshopok.Lássuk be, a shoppingolás az a téma, amire mi nők ezer és egy okot tudunk felhozni mentségként. (Akár maguknak, akár életük párjának.)

 

“Le volt árazva, a bolondnak is megéri!”

“Pont ilyet vadászok hónapok óta, nem hagyhattam ott!”

“Ez a cipő olyan kényelmes, hogy a Holdra is elmennék benne, ez befektetés!”

“Ezt? Jaj, ezt nem vettem, kaptam az egyik barátnőmtől, rá kicsit szűk!” (Hogyne, az új barátnőm a kedvenc online áruházam!)

“Hogy ez a szemhéjpúder? Én sem értem, biztos beleesett a kosaramba….”

 

Az a baj a vásárlással, hogy tökéletesen függőséget tud okozni, ráadásul tény, hogy hatására - ha nem is hosszú ideig - de boldogabbnak érezzük magunkat. Zsákmányolni a neten egy isteni pulcsit a borongós idő ellen felér egy eufória-lökettel!

 

Tény, hogy a pénztárcád és a környezet megóvása szempontjából is ésszerű dolog pórázon tartani a kiadásaidat, de öngyilkosság mindenről lemondani, ami örömöt szerez!

 

Jó megoldás lehet minden hónapban félretenni a fizetésed egy bizonyos százalékát, amit aztán - és csak azt - a hó végén elshoppingolhatsz. Ha pedig valami komolyabb dologra vágysz, akkor a félrerakott összeg egy részét gyűjtögesd, a fennmaradó részből pedig lepd meg magadat valami aprósággal, amire valóban szükséged van! Ez a kecske is, káposzta is - pontosabban shopping is, suska is - esete, ami egy nyertes-nyertes helyzetet eredményez.#3 - Fogyókú…, diét….áh, leírni is utálatos!

 

Settenkedik már a december, ami azt is jelenti, hogy jön a N.Z.I., vagyis a Nagy Zabálások Időszaka. A trakta ugyanis nem Szenteste kezdődik, hanem már jóval korábban. Karácsonyi vásár, céges buli, csajos karácsonyozás, családi mézeskalács sütés, ünnepi előkészületek (és előkéSületek) és még sorolhatnánk. Csupa-csupa olyan esemény, amelyen angyali őrültség az önmegtartóztatás. A nők többsége már előre retteg a felkúszó kilóktól. És persze a januári következmény-diétától is. Valószínűleg nőtársaim többsége bólogat, amikor azt fejtegetem, milyen hasznos lehet egy ünnepek előtti fogyókúra, ami kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy legyen mit visszahízni januárra. Két probléma van ezzel. Az egyik a halogatás. 

 

“Hétvégén szülinapra megyek, nem hagyhatom ki a tortát.”

“Áh, most már úgyis mindegy, élvezzük ki ezt a pár hetet, majd januárban új életet kezdek!

“Már ma is odafigyelhetnék, de van az a kis maradék csoki a spájzban. Megeszem most, hogy később ne vigyen kísértésbe!”

 

A másik probléma az, hogy a holnaptól elkezdett diétának van egy olyan arcátlan szokása, hogy a váratlan megvonás miatt nem tudod sokáig betartani. Még akkor sem, ha tényleg elkezeded. Tehát alapvetően teljesen felesleges. 

A megoldás az étrend átalakítása. Az internet telis tele van diétákkal, sokan mégsem találják meg azt, amivel komfortosan együtt tudnak élni. Méghozzá azért nem, mert nem vagyunk egyformák. Mindenkinek más való. Halgass a testedre, hidd el, megmutatja, hogy az esik-e jól neki, ha délig csak gyümölcsöt eszel, ha 11-kor reggelizel, ha ötször eszel egy nap vagy épp ha későn vacsorázol olyankor, amikor későn fekszel le aludni. 

 

Ha megtalálod - akár dietetikus segítségével - a számodra ideális egészséges életmódot, többé nem kell diétáznod. És ha az ünnepek alatt felszalad rád (legalább a kilók szeretnek futni!) néhány kiló, nem fogsz görcsölni, mert tudod, hogy amint visszatérsz a megszokott, de nem sanyargatós étrendedhez, szép lassan távozni is fognak rólad!

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.