Blog

Vérplazmával gyógyíthatóak a koronavírusos betegek

2020.04.10 19:37
Vérplazmával gyógyíthatóak a koronavírusos betegek

A koronavírus okozta Covid-19 betegségből már felépült páciensek vérében lévő antitestek egyetlen adagja gyógyított meg 10 koronavírussal fertőzött beteget.

Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában hétfőn jelent meg kínai szakemberek tanulmánya, melyben azt mutatták be, hogy az említett betegek esetében a vérplazmakezelésnek köszönhetően rövidebb ideig tartottak a tünetek, javult a vér oxigénszintje és gyorsabban tűnt el a vírus a szervezetből.

Ha nincs oltás, jó a vérplazma is

A kezelés azért lehet hatékony, mert a már felgyógyult betegek szervezete célzott ellenanyagokat termel a vírus ellen. Így az a beteg, aki ilyen vérplazmát kap, képes lesz végezni a kórokozóval.

 

Az orvostudomány ezt a módszert passzív immunizálásnak nevezi. Az 1900-as évek óta próbálták így gyógyítani többek között spanyolnáthával, és diftériával küzdő pácienseket. Ez utóbbi tevékenységéért kapott 1901-ben Nobel-díjat Emil von Behring. Az elv tehát nem számít újdonságnak, korábban is ismert volt, ám a tudomány előrehaladtával baktériumok ellen hatékonyabbnak bizonyult az antibiotikumos kezelés, vírusok ellen pedig a védőoltás. 

 

Passzív immunizálás - aktív immunizálás

A védőoltások során leegyszerűsítve legyengített vírusokat juttatnak a páciensekbe, hogy védettséget alakítsanak ki egyes kórokozók ellen. A legyengített vírusokra reagálva a szervezet megtanul célzott ellenanyagot termelni ellene. Ezt nevezik aktív immunizálásnak. Az előnye, többek között az, hogy megelőzi a vírus okozta betegség kialakulását.

 

A passzív immunizálásban, vagyis, amiről a vérplazmakezelés szól, a szervezet nem saját ellenanyagokat termel, csupán felhasználja a kapottakat a gyógyuláshoz. A múltban olyan esetekben alkalmazták, amikor olyan vírusok okozta járványok ütötték fel a fejüket, melyekre nem volt oltóanyag. A módszert bevetették már a MERS, a SARS, a H1N1 és az Ebola ellen is, de a kutatások vegyes eredményeket hoztak.

 

"Kőkorszaki módszer ugyan, de a történelem során bizonyítottan működött"

A kínai tanulmányhoz hasonló teszteket kezdtek a Johns Hopkins Egyetem orvosai is 2020 márciusában. "A frissen kigyógyult páciensektől származó szérum használata kőkorszaki módszer ugyan, de a történelem során többször bizonyítottan működött”hangsúlyozta Arturo Casadevall immunológus, a Covid-19 vizsgálatok vezető kutatója. “Bár a plazmakészítmények nem helyettesíthetik a vakcinákat, amíg nincsenek hatékony antivirális szereink és oltóanyagaink, addig ez a lehetőség életeket menthet.”

A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.